URATARINA

Kaapelinveto vaihtui turvalaitteiden huoltamiseen

Heidi Toivonen vaihtoi Paretecissä urakkatöistä palvelupuolelle. Oman osaamisen päivittäminen kannattaa aina, hän muistuttaa.

 

Sähköalalle päätyminen oli tuusulalaiselle Heidi Toivoselle helppoa. Ala kulkee hänellä jo perheessä, kun isä ja siskon mies ovat sähköasentajia. Näihin opintoihin Heidikin päätyi.

– Tuntui siltä, että haluan tehdä jotain käsilläni.

Toivonen valmistui ammattikoulusta sähkö- ja automaatioasentajaksi. Sähkötöistä hänellä on kokemusta toistakymmentä vuotta, ja Paretecin leipiin hän tuli syksyllä 2020.

– Olin ensin ihan tavallisissa urakkahommissa vetämässä kaapelia ja sitten muun muassa vastuullisena kärkiasentajana. Sitten minulta kysyttiin, kiinnostaisiko minua alkaa huoltaa turvalaitteita.

Kun ympäröivä maailmantilanne ja epävarmuudet ovat nostaneet perusurakoinnin riskitasoa, Paretec on siirtänyt painopistettään huolto- ja palvelutöihin. Siksi myös firman sisäiselle urakehitykselle ja koulutukselle on tarvetta.

Heidi Toivosen mukaan näistä asioista on puhuttu yleisluontoisesti työmaillakin.

– Itse suhtauduin vaihtoon myönteisesti. Minusta tämä oli hyvä aika päivittää omaa osaamista. Totta kai lähden opettelemaan uutta, kun siihen tarjotaan mahdollisuus.

 

Uraa kannattaa miettiä

Toivonen näki uuteen siirtymisen hyödyllisenä työuran kannalta.

– Omaa uraansa kannattaa miettiä. Se on vain etu, jos hankkii lisää osaamista. Kokemus muista töistä ei häviä mihinkään, hän muistuttaa.

Heidi Toivonen huoltaa turvalaitteita, esimerkiksi paloilmoittimia, turvavalaistuksia ja savunpoistolaitteita. Kohteina ovat esimerkiksi koulut, toimistot, päiväkodit ja asuinkerrostalot.

– Töitä riittää, koska huollot ovat lakisääteisiä.

Uusiin töihin siirtymistä ei kannata muutenkaan ajatella liian vaikeasti.

– Huollettavat laitteet ovat yleensä ihan samoja laitteita, joita työmailla asennetaan.

 

Itsenäistä ja vaihtelevaa työtä

Huoltotyö on itsenäistä, sitä tehdään pääosin yksin. Tätä puolta Heidi Toivonen kertoo miettineensä etukäteen.

– Tietysti mietin, miten paljon näen tuttua työporukkaa jatkossa. Mutta näemme esimerkiksi lounailla, ei se porukka mihinkään ole kadonnut.

Huoltotyötä Toivonen pitää vaihtelevampana kuin urakkatöitä.

– Toki urakoissa on monia eri työvaiheita, mutta samaa työtä tehdään usein pitkään. Huoltotöissä on yleensä joka päivä eri kohde. Työ on pitkälti ajatustyötä, ja myös kevyempää, vaikka kyllä siinäkin kävelyä tulee.

Työn vastapainoksi Heidi Toivonen nauttii ulkoilmasta ja koiralenkeistä.

– Luonnon keskellä mieli lepää.

 

Antti Pulkkinen
Teksti ja kuva